vlog

Een heerlijke zomer vraagt om een heerlijk ijsje. Wij duiken deze zomer in het Zoetermeerse ijs, met interview en ijstest! Zoetermeer telt zeven ijssalons, we starten vandaag met Luciano. Luc Blok: “IJs is een feest”.
Luciano is Luc Blok (49). De geboren Hagenaar is het ijs met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders hadden de ijszaak Corneldi in de Maasstraat in Den Haag. Een echte volksbuurt. Zij stonden bekend om hun coupe Sneeuwwitje: drie bollen vanille-ijs, huisgemaakte chocoladesaus met slagroom en huisgebrande hazelnoten. Als 15-jarige begon ik daar al te helpen.” Als Luc geweten had dat hij nu aan het culinaire roer zou staan van een ijs-imperium, had hij zijn winkels gewoon ‘Luc’ genoemd.

Deze ontdekkingsblog over en door Italie deed een ijstest. Uiteindelijk hebben ruim vijfhonderd Ciao tutti-lezers afgelopen weken Italiaans ijs geproefd en beoordeeld. IJssalon Luciano kwam daar als 1e uit de bus. lees meer....

Klokslag 11 uur 's morgens: de deuren van ijssalon Luciano's in Wassenaar zijn een paar seconden open, maar de zaak is al volledig gevuld met tientallen verhitte hoofden, klaar om een ijsje te bestellen. „We kunnen het amper bijbenen”, zegt Luc Blok, meesterijsbereider en eigenaar van inmiddels acht Luciano's verspreid door het land. Zijn ambachtelijke ijs maakt hij in de ijssalon in Wassenaar, een plek waar ook onze prinsesjes regelmatig een ijsje komen eten. lees meer...

Bij de Nederlandse ijssalons vind jij de komende dagen op de meest smakelijke manier verkoeling. Ook bij IJssalon Luciano

Met een koningin en drie prinsesjes als vaste klant moét het ijs van Luciano wel uitmuntend zijn. Eigenaar Luc Blok draagt de titel 'SVH Meesterijsbereider' en dat belooft veel goeds: niet voor niets werd deze salon al twee maal uitgeroepen tot beste van het land. Proef hier net als Máxima van honing-vijgenijs, romige bolletjes met hazelnoot smaak (gemaakt van de lekkerste noten uit Piemonte), of een fruitige variant met Hollandse aardbeien. Luciano heeft inmiddels meer vestigingen: proeven van hun ijskoude traktaties kan ook in Utrecht, Overveen, Ypenburg, Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer.
Ijssalon Luciano, Van Hogendorpstraat 53, Wassenaar

Bron: Vogue.nl

Nederland staat op z'n kop. Dit keer niet met een code rood of code oranje, maar, heel verrassend, met het 'Nationaal Hitteplan'. Sayyy whaaaat? Er kwam zelfs een push bericht over binnen op m'n telefoon. Het moet echt niet gekker worden hoor. Maak je gewoon niet te druk, doe een fladderjurkje aan, drink wat extra water en! haal een ijsje bij Luciano. Want boven de 25 graden mag je elke dag een extra bolletje ijs toch? Denk maar gewoon dat je het met al die hitte gelijk weer weg zweet (of niet, maar dat geeft niet, want het is veeeel te lekker om nee te zeggen!)

Vrijdag was ik even bij Luciano voor niet 1, niet 2, maar 3 bolletjes. Beetje overdreven misschien, maar als je de ijstoonbank ziet snap je mijn probleem. Keuzestress. En dat ik dan 3 in plaats van 1 overheerlijke smaakjes mag kiezen maakt het allemaal alweer een stuk makkelijker! lees meer...

ijsspatel 2015 2e prijs

Door: Anouk Mentink en Malou Seijdel - www.ad.nl

Vaarwel winter, het is tijd voor ijs
Lianne (11) en Sophie (9) uit Eindhoven zijn met hun ouders op stap in Den Haag en genieten van een coupe bij Gelateria Riva. © Guus Schoonewille.
De echte liefhebber heeft het allang gezien: de vitrines van de ijssalons zijn gepoetst. Alles wordt in gereedheid gebracht voor het nieuwe seizoen. Nog even en het is weer tijd voor ijs. 'Het is wachten op de juiste dag.'

Een vrouw kijkt nieuwsgierig door de open deuren van de Spijssalon in de Haagse Weimarstraat. Een koordje voor de ingang weerhoudt haar om naar binnen te gaan. Nog even geduld, tot 1 maart om precies te zijn, dan wil eigenaar Kristian van Wezel (47) zijn vijfde seizoen 'in principe' openen. ,,In principe, want het weer moet goed zijn. Onder de tien graden eten de mensen geen ijs. Het is wachten op de juiste dag.''

Proeven

Dat geldt ook voor Marinello aan de Lange Poten. ,,We wachten op de eerste mooie dag," zegt Cristiano Antoniazzi. Na een lange vakantie in Italië is hij begonnen aan de herinrichting van zijn ijssalon. Ook voor Van Wezel is achterover leunen er niet bij: schoonmaken, schikken én proeven. ,,Vorige maand was ik voor inspiratie op de ijsbeurs in het Italiaanse Rimini,'' vertelt hij in de keuken van zijn ijssalon. ,,De ideeën die ik heb opgedaan probeer ik volgende week uit. Natuurlijke smaken moeten het worden, zoals pure chocolade met een beetje zout. Eigenlijk kun je van alles wel ijs maken, maar of het klopt is de vraag. Haringijs klinkt wel bijzonder, maar lekker is het niet.''
Vriezer

Dodenfeest

,,Nu zijn dat nog standaardsmaken zoals vanille en aardbei,'' vertelt Giulio Dal Zotto, zittend op een van de leren banken in zijn nieuwe zaak. ,,Maar daar komt binnenkort verandering in. Denk bijvoorbeeld aan tequila-ijs tijdens het Mexicaanse dodenfeest of een koningscoupe voor Koningsdag.''

Blij

Luc Blok, eigenaar van ijssalon Lucinano's in Wassenaar (twee keer uitgeroepen tot beste ijszaak van het land) vindt ijs maken het mooiste dat er is. ,,Iemand blij maken met iets kleins: het kan echt. De keren dat ik een chagrijnig gezicht in de zaak heb gezien, zijn op de vingers van één hand te tellen."

Zo eet Giulio Dal Zotta van Gelateria Riva graag ijs: verschillende smaken in een coupe scheppen en als het smelt alles door elkaar roeren. © Guus Schoonewille.
Bloemkool is leuk, maar chocolade altijd goed
Een bolletje cheese-cake, smurfenijs met spikkels, een coupe pijnboompit of een Candy Crush; een béétje ijssalon experimenteert met de meest uiteenlopende smaken, vindt meesterijsmaker Luc Blok.
,,We hebben hier altijd twee smaken van de maand. Vaak bijzonder en soms op het eerste gezicht bizar, zoals citroentaart en bloemkool. Binnenkort lanceren we het speculoos-caramelijsje. Klanten vinden het vaak hartstikke leuk om iets nieuws te proberen. En als we merken dat een smaak populair is, dan houden we hem er in."

Drop
Toch lijken de standaard en dus veilige smaken vanille, chocola en aardbei het nog altijd het beste te doen. ,,Zelfs als mensen kiezen voor een bijzondere smaak zoals bijvoorbeeld drop, dan willen ze er toch een bolletje vanille bij,'' bevestigt Giulio Dal Zotto van Gelateria Riva. Ook Pierino Calia van Luciano's in de Theresiastraat ziet de drie klassieke smaken in vrijwel alle ijssalons terug. ,,Bij ons is cookie-cream een hardloper, die smaak wordt vaak besteld." Voor kinderen kan het overigens niet gek genoeg zijn qua smaken. ,,Smurfen- en kauwgomballenijs is bij ons helaas favoriet,'' zegt Kristian van Wezel van de Spijssalon. ,,Helaas, want er zitten veel kleurstoffen in, die ik dit seizoen hoop te vervangen door een algenproduct. Terug naar de basis dus.''

Juni 2014

De zon schijnt, het terras zit vol en de klanten staan in de rij voor aardbei, pistache, mokka en nog twintig smaken ijs. Maar het ogenschijnlijke ondernemersparadijs is vandaag een nachtmerrie voor Luc Blok.

'Hoera! Onze jaarlijkse stroomstoring' twitterde de eigenaar van de gelauwerde ijssalon Luciano's in de Wassenaarse van Hoogendorpstraat donderdagmiddag. Maar daarmee onderschatte Blok de tegenslag. Want exact een etmaal later gaan de lampen boven de koelvitrines weer uit, stoppen de ijsmachines met draaien en kruipen de temperatuurmeters op de koelcellen dreigend omhoog.

Grootste vijand
Warmte, de natuurlijke bondgenoot van iedere ijsverkoper, is nu zijn grootste vijand. 'In de koelcellen ligt 600 liter ijs en is het vier graden boven nul,' zegt Blok. 'Dat moet min twintig zijn. Gisteren heb ik 120 liter ijs zo de vuilnisbak in kunnen kiepen. Als het eenmaal te zacht is geworden, is het ijs onverkoopbaar.'

Hij noemt het een tombola, de haperende elektriciteitstoevoer. 'Je weet dat het weer gaat gebeuren, maar niet wanneer. Vorig jaar was het drie keer bingo.'

De schade en stress zijn vervelend, erger nog vindt Blok de strijd met netwerkbeheerder Liander, die voor de oplossing moet zorgen. 'Ik heb een aansluiting van drie keer 80 Ampère. Het kastje vóór mij is ook drie keer 80. Dat is te weinig, omdat er nog twee winkels en vijf huizen aan vastzitten. Het probleem zit dus buiten mijn zaak. Bij Liander zeggen ze dat ik per internet een aanvraag kan indienen. Maar ik wil geen aanvraag, ik wil een oplossing. Nu!'

Dan floepen de lampen boven de vitrines aan. 'Een uur ditmaal. Nog net op tijd om de zaken in Utrecht, Leiden en Amsterdam te bevoorraden.'

Bron: AD.nl

HAAFTEN – Vandaag zijn, na de prijsuitreiking van de Gouden IJscreatie, de 5 genomineerde ijssalons voor IJssalon Van Het Jaar 2014 bekend gemaakt. In willekeurige volgorde zijn dit:

Van der Poel’s ijs te Hengelo
Huupkens IJs te Weert
Clevers IJssalons te Grubbenvorst
IJs en Spijs te Haps
Luciano’s IJs te Wassenaar

genomineerd-2014Net als vorig jaar, zijn dit jaar de vijf beste deelnemers van zowel de Gouden IJsspatel als de Gouden IJscreatie verkozen tot genomineerden voor de titel IJssalon van het Jaar 2014.

In maart zullen alle genomineerde bedrijven beoordeeld gaan worden op de toepassing van de hygiënische aspecten, klantvriendelijkheid en communicatie binnen hun bedrijf. Op woensdag 26 maart 2014, tijdens de Week van het Ambachtelijk IJs, zal op een nog nader bekend te maken locatie de feestelijke uitreiking plaatsvinden van de IJssalon van het Jaar 2014.

De IJsvak, hét trefpunt in Nederland voor alles op het gebied van ambachtelijk ijs, wordt jaarlijks georganiseerd met als doel de vakbekwaamheid, creativiteit en inventiviteit te stimuleren. Hierbij spelen hygiëne, presentatie en beroepshouding een essentiële rol. Naast de wedstrijden worden de bezoekers via presentaties, voorlichting en workshops voorbereid op het nieuwe ijsseizoen.

De IJsvak vond dit jaar voor de twintigste keer plaats en de vakwedstrijden beleefden in deze vorm hun achtste editie. Sinds vorig jaar is het IJscentrum zich meer gaan richten op de IJsVak-Wedstrijden en heeft daarom de organisatie van de IJsVak-Beurs overgedragen aan commerciële partijen. Met deze beweging geeft het IJscentrum aan zich vanuit hun neutrale en onafhankelijke positie meer te kunnen concentreren op het verhogen van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de IJsVak-Wedstrijden.

2013

OVERVEEN - ''We zijn ontzettend blij dat wij als winnaar uit de bus zijn gekomen! Er spreekt echt waardering uit voor de kleine details waarvan wij vinden dat ze het verschil maken'', reageert een van de eigenaressen. Tanga Hollman van ijszaak Luciano in Overveen op het behalen van de eerste plek. Tanga had vanmorgen haar auto nog niet voor de ijszaak geparkeerd of een enthousiaste buurvrouw klampte haar al aan. ,,Gefeliciteerd! Wat ontzettend leuk!''.

Testrapport

De moderne ijszaak heeft speciale glutenvrije hoorntjes, het ijs is bijzonder lekker en de uitstraling van het personeel verzorgd. Bij binnenkomst is de ’vrouwelijke hand’ in de inrichting duidelijk te zien. Bloemen in vaasjes, cadeaudoosjes met strikken en kleurrijke, handgemaakte schorten. Je voelt je direct welkom. De kleine ijsjes bij een kopje koffie of thee maken de beleving helemaal af. Verschillende klanten kwamen vandaag na het lezen van de ijstest een kijkje nemen bij de ijszaak in Overveen.

Bron: HaarlemsDagblad

2012

WAGENINGEN – Luciano’s IJssalon uit Wassenaar mag zich dit jaar ‘IJssalon van het jaar 2012’ noemen. Na op 7 februari jl. met vier andere ijssalons genomineerd te zijn voor deze titel, kwamen zij op 19 maart als beste ijssalon van 2012 uit de bus.

Bekijk hier alle interviews van Luciano nav de titel De ijssalons die streden om de titel ‘IJssalon van het jaar’ mochten met één medewerker uitkomen tijdens de wedstrijden voor de ‘Gouden IJsspatel’ en de ‘Gouden IJscreatie’ tijdens IJsvak op 6 en 7 februari jl. te Utrecht.

De scores hiervan werden bij elkaar opgeteld. De vijf ijssalons met de hoogste score werden vervolgens genomineerd voor IJssalon van het jaar. Tijdens de nominatieperiode, 8 februari tot 15 maart, zijn de genomineerde ijssalons beoordeeld op gastvrijheid en hygiëne. De beoordelingen die hier uit voortkwamen zijn opgeteld bij de eerdere scores, wat geleid heeft tot de uiteindelijke winnaar.

Bekendmaking in IJscentrum in Wageningen

Vandaag, op de eerste dag van de Week van het Ambachtelijk IJs, vond op het IJscentrum in Wageningen de bekendmaking plaats. De spanning steeg toen de vijf genomineerden naar voren werden geroepen. Op nummer één eindigden Luc en Angelique Blok van Luciano’s IJssalon uit Wassenaar. Zij ontvingen uit handen van SVH meester ijsbereider Marcel Janssen uit Nederweert, de winnaar van 2011, de beker van de ‘IJssalon van het jaar 2012’. In totaal hebben 95 ambachtelijke ijsbereiders uit Nederland deel genomen aan de wedstrijden.

Awards

Ijssalon-van-het-jaar-2006 Ijssalon-van-het-jaar-2012 meesterijsberieder ijstop logo

Social Media

facebook twitter you-tube instagram tripadvisor